söndag, februari 22, 2009

Bra debattartikel i Aftonbladet

Idag läste jag ett av de bästa debattinläggen jag någonsin sett i Aftonbladet. Folkpartisten Hanna Olehäll kritiserar politikers och massmedias skönmålning av invandringspolitikens problem. Ett par utdrag:

"Generellt sett är invandrare överrepresenterade när det gäller brottslighet, inte minst våldsbrott, och mycket av denna kriminalitet tycks främst drabba människor med svensk bakgrund. Detta har exempelvis framkommit i TV3:s Insiders reportage om invandrarbrottslighet. Men av Debatts programurval att döma verkar situationen vara den omvända. En rad inslag har gjorts om negativa attityder mot invandrare inom bland annat vården och polisen. Men ämnen som att svenska gymnasietjejer sextrakasserats av invandrarkillar i Karlskrona så att väktare fått hyras in är tydligen inte intressanta, och inte heller särbehandlingen från samhällets sida då svenskar som enda folkgrupp inte ingår i hetslagstiftningen. "

"När vårdpersonal eller poliser visar sig ha negativa attityder till invandrare så fördöms de, medan orsakerna till attityderna knappt diskuteras.
Men då Debatt tog upp att förortsbor i Göteborg slagit ner och mordhotat oskyldiga journalister, så insinuerade programledningen att den grundläggande orsaken var att medierna svartmålat förorterna. Detta trots att Josefsson själv erkänt att medierna snarare förskönat än belyst invandringens problem."

Läs hela artikeln här.
Bra! Sådanna här debattinlägg behövs verkligen. I anslutning till artikeln finns också en läsarfråga där man får ta ställning i frågan "Diskuteras invandringens problem tillräckligt i media?" Och resultatet? Ja, titta själva.

Andra bloggar om: , , ,