tisdag, september 26, 2006

Personkryss för kommun och landsting

Valet till Varbergs kommunfullmäktige
I Varbergs första valkrets fick jag 64 personkryss, vilket motsvarar 12,57 % av SD:s röster.
I Varbergs andra valkrets fick jag 51 personkryss, vilket motsvarar 10,32 % av SD:s röster.
Bästa vallokal för min del blev Brunnsberg-Lugnet. Här fick jag 7 personkryss, vilket motsvarar 24,14 % av SD:s röster.
Sämst gick det i Trönninge-Trönningenäs-Barnabro, Värö och Träslöv Södra. Här fick jag inte ett enda kryss.


Jag blev störst i båda Varbergs valkretsar. Tack till alla som röstade på mig. Jag hade faktiskt inte förväntat mig så många kryss. En annan överraskning är listrean Lena Attlevik som faktiskt fick fler röster än tvåan Jörgen Pejle. Jag trodde i ärlighetens namn att han skulle få flest röster av oss allihopa, men nu blev han bara trea. Men häng inte läpp för det, Jörgen. Din plats i kommunfullmäktige är säkrad.


Valet till Hallands landstingsfullmäktige
I Falkenberg/Hylte fick jag 20 personkryss, vilket motsvarar 2,42 % av SD:s röster.
I Halmstad/Laholm fick jag 20 personkryss, vilket motsvarar 1,00 % av SD:s röster.
I Kungsbacka fick jag 6 personkryss, vilket motsvarar 1,83 % av SD:s röster.
I Varberg fick jag 98 personkryss, vilket motsvarar 10,90% av SD:s röster.

Tack till alla som kryssade mig här också. Landstingsvalet bjöd inte på några direkta överraskningar. I alla valkretsar var män och kvinnor av bygden populärast.

Genmäle i HN

Idag fick jag in ett genmäle i HN efter lördagens ganska otrevliga reportage om mig. Klicka här för att läsa det.
Chefredaktör Kristian Alm lämnar dock ett svar i anslutning till genmälet, vilket fått mig att skicka in ytterligare ett genmäle till HN.

Bekämpa våldet, inte åsikterna

Replik till Kristian Alm, HN 060926

Först och främst vill jag tacka Kristian Alm för att han beviljade mig ett genmäle efter lördagens reportage om mig, ett reportage där jag tillskrevs åsikter jag inte står för. Det svar Alm bifogade i anslutning till mitt genmäle kräver dock ytterligare ett svar från min sida. Alm citerar ett inlägg som jag för ett drygt halvår sedan skrev på Sverigedemokraternas debattforum på Internet. Där framförde jag åsikten om att polisen bör ta i med hårdhandskarna mot ”antifascister”. Vad som är viktigt att poängtera här är uppmaningen handlar om att bekämpa ”antifascisternas” mycket våldsamma metoder. Det handlar absolut inte om att bekämpa deras åsikter, jag liksom mitt parti ställer oss till fullo bakom rätten att få tycka och tänka fritt. Och politiskt våld ska givetvis bekämpas oavsett vem det är som ligger bakom. Min åsikt är den samma idag som då, det enda jag ångrar i efterhand är att jag utryckte mig på ett så grovt sätt. Hade jag vetat vilka konsekvenser det fått hade jag säkerligen uttryckt mig annorlunda.

Erik Hellsborn, Sverigedemokraterna i Varberg


Och nu ska jag även skriva genmälen till det här och det här.

måndag, september 25, 2006

På tal om 33-punktsprogrammet

Expressen uppmärksammade i dagarna SD:s s.k. ”33-punktsprogram” och som brukligt är när Expressen är inblandade blev det ingen munter läsning. Själv lade jag pannan i djupa veck och undrade hur man skulle kunna försvara vissa av punkterna, och Jimmie Åkessons kommentarer gjorde knappast mig gladare. Nå väl, efter att just ha tittat på Jimmies blogg klarnar det lite, tydligen har Jimmie blivit felciterad.

Inte desto mindre är 33-punktsprogrammet inte utan komplikationer. Flera av punkterna kan ifrågasättas, och punkt 18: ”Upphävande av medborgarskap och uppehållstillstånd vid grov brottslighet” ser jag som fullständigt oacceptabel. SD har förbundit sig att följa FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. I dess 15:e punkt slås fast att ” Ingen må godtyckligt berövas sin nationalitet eller förmenas rätten att ändra nationalitet.” Att frånta någon dennes medborgarskap borde ganska självklart vara ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Vidare finner jag upphävande av medborgarskap moraliskt fel, jag vill inte ha ett samhälle med första- och andra klassens medborgare. Slutligen kan man fråga sig om det över huvud taget är praktiskt genomförbart. När en invandrare erhåller svenskt medborgarskap avsäger denne i regel sitt gamla medborgarskap. Så vart ska denne utvisas? Till ett land som inte är förpliktade och kanske ens villiga att ta emot honom?

Nej, 33-punktsprogrammet är nog det sista SD behöver. Vi har vårt principprogram och vårt befolkningspolitiska handlingsprogram och det duger gott. Min förhoppning är att nästa års riksårsmöte klubbar igenom ett uttalande där vi drar tillbaka 33-punktsprogrammet.

lördag, september 23, 2006

"Skjut knäna av alla antifascister"

Så löd rubriken för intervjun med mig i dagens HN. Klicka här för att läsa den. Efter att själv ha läst artikeln blev jag uppriktigt sagt förbannad, och skickade följande mejl till journalisten samt HN:s ansvarige utgivare.

Hej.
Angående intervjun med mig i lördagens HN reagerar jag mycket starkt på rubriken:. ”Skjut knäna av alla antifascister”. Detta kan inte tolkas på annat sätt än att detta är ett citat sagt av mig. Detta är lögn! Jag har aldrig sagt något sådant, ej heller delar jag åsikten. Som det framgår senare i intervjun är det inte några specifika politiska åsikter det handlar om. Min uppfattning är att polisen ska ges större befogenheter att bruka våld mot ALLA ligister, oavsett politisk tillhörighet. Dessutom handlar det inte om någon direkt uppmaning av vapenbruk, jag vill som sagt bara ge dem större befogenheter. Anser polisen att det är befogat att använda vapen i den aktuella situationen ska dom få friare händer att göra det, om inte får dom använda de metoder som dom då finner lämpligast.

Vidare reagerar jag på hur Krister Svahn svan missbrukar mitt uttalande om ”Bögmaffian”. Jag har bara använt detta uttryck EN gång i hela mitt liv. Då handlade det om en händelse där en småföretagare blivit utsatt för allvarliga hot från homoaktivister för att han upplåtit plats på sitt webbhotell åt en webbsida som framförde kritik mot homosexualitet. Detta sade jag under intervjun, men Christer Svahn valde uppenbarligen att inte ta med det i artikeln.

Jag finner denna journalistik fullkomligt oacceptabel och förväntar mig dels en personlig ursäkt och dels en rättelse i HN under kommande vecka.
I annat fall kommer jag att göra en anmälan till pressombudsmannen.

torsdag, september 21, 2006

Intervjuad i P4 Konsekvens

Igår blev jag intervjuad för ett reportage i P4 Hallands kultur- och nyhetsprogram, Konsekvens, och idag sändes det. För att lyssna på det klickar du här och spolar fram till 5:20.

Intervjun tog ganska lång tid och handlade om såväl ideologi som sakpolitik Det var bara delen om ideologi som kom med i reportaget, gissningsvis var det inte lika spännande med sakpolitik. Jag är ganska nöjd med min insats, ha i åtanke att jag är en nybörjare.

Imorgon ska jag ner till Hallands Nyheter för att intervjuas för ett längre reportage om SD:s framgångar i Varberg.

onsdag, september 20, 2006

Intervjuad i Varbergsposten

Förstasidan:
Repotaget:

tisdag, september 19, 2006

Några korta reflektion om valet

1. Synd att borgarna vann
Jag har hellre Persson än Reinfeldt som statsminister. De skattesänkningar som högern tänker genomföra är inte värda priset vi kommer få betala i diverse höjda avgifter.

2. Följ rösträkningen online
Tydligen kan man följa den slutgiltiga rösträkningen via valmyndighetens hemsida. I skrivandets stund har 1801 av 6177 distrikt räknats och SD har 2,7 % av rösterna. Hittills verkar det alltså som att min gissning på 2,6 % var i lägsta laget.
(Klockan 19:30: SD har nu ökat till 2,9 %. Samtidigt ser jag att nästan inga distrikt alls har räknats i Skåne läns norra och östra och Skåne läns södra ännu. Då Skåne är SD:s starkaste fäste kommer vårt resultat utan tvekan stiga ytterligare. Vem vet, kanske finns det en chans att nå 4 % trots allt?)

3. Sörses svenskar säger ifrån
Det område i Varbergs tätort som "övriga" får störst stöd i är Sörse. Sörse är ett välkänt mångkulturellt problemområde. Sörses svenskar verkar nu har fått nog. Värt att nämna är att det i Sörses vallokal fattades sd-valsedlar under en stor del av dagen, samt att det utöver postutskicket inte delats ut en enda trycksak från SD på området de senate fyra åren. Stödet hade med andra ord kunnat bli ännu större.

4. AFA-fiasko i Helsingborg
På sin hemsida skryter den anarkistiska våldsekten AFA om hur dom saboterat SD:s valrörelse i Helsingborg. Sabotaget har bl.a tagit sig uttryck genom att man stulit valsedlar från vallokaler och att man plockat ner valplakat. Och hur blev resultatet? Jo, SD fördubblar antalet kommunala mandat från 3 till 6. AFA-Helsingborg måste känna sig bra misslyckade just nu.

måndag, september 18, 2006

En fantastisk framgång

Vi har inga definitiva siffror än men slutsatsen är ofrånkomlig: SD har gjort sitt överlägset bästa val någonsin. Dels har vi nått våra första riktiga framgångar i landstings- och regionsfullmäktigena. Mandat i Skåne, Blekinge och Örebro verkar klart. Mandat i ytterligare ett eller ett par landsting kan tillkomma. Men än viktigare –och roligare, är de fantastiska siffror vi kan uppvisa på kommunal nivå. Från att ha legat på 49 mandat i 29 kommuner, ökar vi till minst 189 mandat i 78 kommuner. Störst framgång nådde vi inte helt oväntat i Skåne. Vad sägs om 22,3 % i Landskrona, eller 13,1 % i Kävlinge? I Helsingborg och Malmö ser SD ut att få sina första kommunalråd. Grattis!

Även på andra platser runt om i landet finns det anledning till glädje. SD har gjort intåg i en rad större städer. Bl.a. Göteborg, Gävle, Norrköping och Uppsala. Mandat i storstäderna är viktiga, inte minst genererar det stora summor pengar i partistöd, vilket kommer komma väl till pass i valrörelsen 2010.

Även här i Halland går SD starkt framåt. Från att inte haft ett endaste mandat har vi nu två mandat i såväl Halmstad som min egen hemkommun Varberg, varav jag kommer att sitta på ett. Vidare kan vi eventuellt komma att knipa ett mandat i Laholm, det är inte klart ännu. Tyvärr missade vi landstingsfulläktige med knapp marginal. Trist, men jag är ändå mycket nöjd. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Jag har hittills blivit intervjuad i Hallands nyheter, Varbergsposten och Radio Halland. HN talar på ledarsidan om resultatet som ”Det värsta som kunde hända i Varberg”.

Hur blir det med riksdagen då? Valmyndigheten har valt att inte redovisa något resultat för småpartierna ännu, så allt vi vet hittills är att ”övriga” landar på 5,7 %. Tyvärr tror jag att detta betyder att SD inte klarade 4 % -spärren i år heller, dock så lär vi ligga en bit över de 1,8 % vi fick i SVT:s vallokalsundersökning. Jag gissar på 2,6 %. Oavsett om det blir jag eller SVT som hamnar närmast det verkliga resultatet så finns det ingen anledning att hänga läpp. Vi gör vårt bästa val någonsin, det står helt klart. Med större närvaro i den lokala debatten och enormt mycket bättre ekonomiska förutsättningar blir 4% -spärren inga som helst problem 2010.


Läs mer:

 • Det värsta som kunde hända i Varberg
 • Sd:s rekordval - en besvikelse
 • Sverigedemokraterna starkt framåt i Skåne
 • Framåt för sd i Västsverige
 • Här tar Sd mandat

 • ... lyssna på mig i Radio Halland. (spola fram till 4:30)

  Kort om valet

  Som det ser ut nu kom SD in i Varbergs kommunfullmäktige med två mandat och i Hallands landstingsfullmäktige med antingen ett eller två mandat.
  Vidare ser vi ut att ta mandat i Falkenberg, Halmstad och Laholm.
  En stor framgång således.

  På riksnivå verkar det tyvärr inte som om vi kom in i riksdagen i år heller. Men vi kommer ha mycket bra förutsättningar 2010.

  Nu ska jag sova. Skriver en längre artikel om valet imorgon.
  God natt.

  lördag, september 16, 2006

  Tack till alla som hjälpt till

  Valrörelsen närmar sig sitt slut och jag vill ta tillfället i akt att tacka alla som hjälpt till med vår valrörelse här i Varberg. Jag förringar inte någons insats, men det finns ändå två personer som verkligen utmärkt sig den senaste tiden och förtjänar ett extra stort tack. Den första är Jörgen. Som positiv, hårt arbetande och dessutom ägare av en fungerande bil har Jörgen varit ovärderligt. Hans kontakter på posten har också varit nyttiga. Den andra personen är Lena som fixade transporten av valkuverten till Göteborg. Hela partiet ska också vara tacksamma mot Lena för hennes stora inköp av sd-obligationer.
  Vidare vill jag även tacka Christoffer och hans familj, samt
  Anna-Maria och hennes make.
  Vårt postutskick hade aldrig blivit klart i tid om inte alla ni hjälpt till. Stort tack!

  Vidare vill jag även tacka några personer från andra håll i landet.
  Jag vill tacka Jens Leandersson för hans hjälp med att transportera upp valsedlar från Skåne.
  Jag vill tacka Weine Berg för hjälpen med att ta fram lokala affischer.
  Jag vill tacka Marcus från Värnamo för att han bistått med sina datorkunskaper när vi som bäst behövde dom.
  Och slutligen vill jag förstås tacka alla er som har röstat eller tänker rösta på oss.
  Nu ger vi Varbergs politiker ett resultat som får dom att sätta kaffet i vrångstrupen!

  Dagens mätningar

  Jag börjar tro att alla dessa opinionsmätningar vi bombarderats med den senaste veckan inte är bra för min psykiska hälsa. Jag följer utvecklingen slaviskt och hur det senaste resultatet för SD ser ut är en avgörande faktor om huruvida jag är glad eller ej. Igår morse var jag inte så glad. Idag är jag glad som en sol efter att ha läst
  det här. För att sammanfatta:


  Temo: SD får 2,8 (+1,7)

  Sifo: SD får 2,5 (+0,5)

  Ruab: SD särredovisas inte, men ”övriga” får 4,3 (+1,3)


  Med andra ord ser det bra ut inför valet imorgon. Det ska bli spännande att se vad ”övriga” landar på efter valvakan. Det är dock riktigt dåligt av valmyndigheten att vi inte kommer bli särredovisade redan då. Jag misstänker att den kommande veckan inte kommer bli mindre psykiskt påfrestande än den gångna.

  fredag, september 15, 2006

  Intervju och lite kyrkopolitik

  "Erik Hellsborn är Sverigedemokrat. Och kristen. - Jag ser ingen konflikt i att stå för en restriktiv invandringspolitik och att vara kristen, inte så länge man hjälper sin nästa och det tycker jag att vi gör."

 • Aktiv kyrkobesökare kandiderar för Sverigedemokraterna


 • Jag är mycket nöjd med intervjun. Tjejen som jag talade med var både seriös och mycket vänlig. Vi pratade en bra stund om lite allt möjligt och när hon skrivit färdigt artikeln ringde hon upp igen för att försäkra sig om att hon fått alla citat rätt. Den färdiga artikeln blev som ni ser ganska kort och det mesta vi talade om kom inte med. Detta är i sig inte något märkligt, men en sak jag trodde skulle komma i tryck var vårt samtal om kyrkopolitik.


  På senare tid har jag nämligen börjat ifrågasätta vissa delar av den politik SD står för i kyrkan. Framför allt handlar det om själva valsystemet. Jag motsätter mig att kyrkomötet och stiftsfullmäktigerna utses genom direkta val. Istället förordar jag att kyrkovalet endast skall omfatta val till församling. Församlingarna ska därefter få utse representanter till kyrkomöte och stiftsfullmäktige. Detta skulle försäkra att det endast pålitliga och väl lämpade kristna skulle ha möjlighet att få makt inom kyrkan. Med dagens system kan ateister och människor som är mer lojala mot sina respektive partiprogram än mot bibeln ta sig in och besätta höga poster. Detta problem personifierades i det senaste valet av s-toppen Lars Stjernqvist som helt öppet erkände att han inte brydde sig så mycket om varken Gud eller bibeln, utan främst var intresserad av att sprida Socialdemokratiska värderingar i kyrkan. Jag blev rent ut sagt äcklad av karln!

  Jag hoppas verkligen att SD omprövar sin åsikt i frågan om kyrkovalets utformning. Om inte blir jag tvungen att se mig om efter ett annat alternativ nästa gång det drar sig till val. Som kristen är min främsta lojalitet mot min gud, inte mot mitt parti.

  Bilder från valrörelsen

  SD-Varberg understödjer arbetsgruppen i Halmstad under hamnfestivalen Baltic Sail.


  Valrörelsens mest tidskrävande moment: Packningen av sammanlagt 27 000 valkuvert.


  Äntligen klara! Här lastas de färdigpackade kuverten för transport till Göteborg.


  SD-Varbergs lokala affischer som har satts upp på ett flertal platser runt om i staden.


  Valrörelsens slutskede ägnades åt utdelning av partiets valtidning. Såväl utdelningar till hushåll som delning rätt i handen och lappning av bilar har bedrivits.

  torsdag, september 14, 2006

  Aschberg överbevisad

  Förra veckan lät Expressen journalisten, tillika Expos ansvariga utgivare Robert Aschberg breda ut sig på debattsidan för att spy ut sitt hat mot Sverigedemokraterna. Han fokuserade sin artikel på att berätta om olika nedriga brott som vissa av partiets kandidater gjort sig skyldiga till. Även om det inte sades rakt ut, var budskapet tydligt: Sverigedemokrater är mer kriminella än andra. En röst på Sverigedemokraterna blir ju i praktiken en röst inte mot, utan för kriminaliteten. Klicka här för att läsa Robbans artikel.

  Idag fick SD:s pressekreterare Mattias Karlsson in ett genmäle, och Aschberg fick i sin tur lämna ytterligare en replik i direkt anslutning. Klicka här för att läsa båda artiklarna.

  Som ni ser har Aschberg inte mycket att sätta emot. Hans polare på Expo har lyckats få fram att 10 % av SD:s kandidater är dömda för brott. I jämförelse med siffran 19 % för riksdagspartierna är SD alltså mycket hederliga. Schack matt, Robban.

  måndag, september 11, 2006

  Den arge lille statsvetaren

  Saxat från en insändare i VLT:

  Att ni brevbärare från Västerås inte skäms! Hur kan ni dela ut rasismpropaganda?
  Säg bara inte att det är demokrati bla, bla. Jag är statsvetare själv och är mycket väl medveten om vad demokrati innebär. Nu är det faktiskt så att de båda främlingsfientliga partierna uppmanar mer eller mindre till aktivt hat mot alla som inte är 100 procent etniska svenskar. … En sak är säker, hade jag varit hemma på Råby då en brevbärare hade lämnat in rasistpost i min brevlåda, hade jag kastat kuverten direkt i denna brevbärarens ansikte.


  Jag vet inte hur ni reagerar när ni läser om den arge lille statsvetaren Avni Dervishi, men själv kan jag inte låta bli att dra på smilbanden. Dels åt de roliga formuleringarna. ”Demokrati bla, bla” är en favorit. Dels för att han ”skjuter budbäraren” och skäller på brevbärare som gör sitt jobb. Jag antar att han tillhör den kategorin som gärna talar om lägervakter i Auschwitz varje gång han hör någon nämna argumentet ”dom gör bara sitt jobb”.
  Och slutligen flinar jag åt honom för att hans påståenden är så oprofessionella och tydligt färgade av personliga åsikter. Undrar om han verkligen är en statsvetare, eller om han bara låtsas? Det skulle i så fall förklara varför man aldrig hört talats om honom förut.


  Direkt efter jag skrev färdigt den förra meningen gjorde jag en google-sökning på Avnis namn och hittade en artikel i DN. Där berättar stackars Avni att han inte får något jobb, och att det minsann beror på att dom elaka svenskarna diskriminerar honom för att han är invandrare. Kanske är det så Avni. Eller så beror det på att du inte är någon vidare duktig statsvetare. En annan teori är dina aggressionsproblem som bl.a. tar sig uttryck i att du hotar att ge dig på brevbärare som delar ut politiskt material du inte tycker om. Eller kanske en kombination av de båda sakerna? Ett tips, Avni: Studera Stig-Björn Ljunggren, Sören Holmberg eller någon annan riktig statsvetare så du lär dig hur det ska gå till.

  söndag, september 10, 2006

  Morgondagens polis?


  tisdag, september 05, 2006

  Rekordsiffror i Sifo

  Det var trevliga siffror som jag möttes av i förmiddags när jag gjorde mitt dagliga besök på Eniros nyhetstjänst. En färsk Sifomätning visar ett rekordstort stöd för SD, hela 2,9 % av de tillfrågade sade sig stödja SD. I praktiken kan detta betyda att vi redan ligger över
  4 % -spärren, glöm inte statsvetaren Sören Holmbergs ord om att många väljare känner sig obekväma med att berätta för någon över telefon att de faktiskt stödjer SD. Ha också i åtanke att siffrorna för undersökningen samlades in förra veckan, innan SD:s utskick bestående av drygt 3,4 miljoner kuvert skickades ut till väljarna. En Sifo-mätning under nästa vecka skulle antagligen visa upp ett än bättre resultat.

  Även Temo har släppt en mätning. Siffrorna där är inte riktigt lika roliga, SD får 1,7 %. Men även detta är en uppgång i jämförelse med den förra temo-mätningen, där vi bara fick ynka 1,0 %. Helt klart är i alla fall att SD är på uppgång. Och precis som i fallet med Sifo gjorde Temo sin mätning innan SD:s stora utskick ägt rum.

  Att SD kommer sitt bästa val någonsin förstod jag redan för länge sedan. Huruvida det skulle räcka ända fram till riksdagen har jag dock varit tveksam till. Tveksam är jag fortfarande, men så mycket kan jag säga, att efter dagens siffror är jag mer positiv än någonsin förr. Nu ger vi järnet de sista veckorna!

  måndag, september 04, 2006

  Heja SAC!

  Idag skulle Sverigesdemokraternas stora postutskick gå ut. Och gått ut har det också gjort på de flesta håll. Ett tiotal kommuner hann inte bli färdigpackade i tid, men misströsta inte, de kommer också skickas ut inom den närmaste veckan. Även i Stockholm har försändelsen stött på patrull, men här handlar det istället om tjuriga syndikalister som gnäller om att försändelsen är ett ”arbetsmiljöproblem”, och att man därför inte tänker låta sina medlemmar dela ut det. Mer om det här.

  Många Sverigedemokrater är säkert förbannande, och det med all rätt. Själv är jag dock ganska lugn. Dels organiserar inte SAC någon betydande del av Stockholms brevbärare. Försändelsen kommer att gå ut, oavsett vad syndikalisterna tycker om det. Dessutom kan bråket ge oss god publicitet. Så blev fallet när facket (minns inte om det var SAC eller ej) satte sig på tvären angående ett SD-utskick inför EP-valet 2004. Konflikten blev omskriven i massmedia och många svenskar läste om den, däribland Lena från Varberg. Lena tyckte hela historien var märklig, och beslöt sig för att ta reda på vad dom där Sverigedemokraterna egentligen stod för som var så hemsk. Hon besökte SD:s hemsida och det dröjde inte länge förrän hon löste medlemskap. Nu står Lena med på såväl fullmäktigelistan i Varberg som på Hallands landstinglista. Under valrörelsen har hon visat sig vara en stor tillgång. Inte bara har hon flitigt hjälpt till att packa kuvert, hon har även bidragit ekonomiskt samt ansvarat för att frakta upp våra 25 000 färdigpackade kuvert till posten i Göteborg.


  Så varsågoda SAC, gnäll hur mycket ni vill. Med facit i hand så vet vi att detta inte skadar SD det minsta, snarare tvärt om.

  Lena, Christoffer och Jörgen packar kuvert.